Betingelser

   Book time: Majorstuen | Røa

Første steg på veien til førerkortet er å gjennomføre et trafikalt grunnkurs

Etter fullført kurs får du ditt øvelseskjøringsbevis og du kan begynne å øvelseskjøre privat eller ta kjøretimer med en autorisert trafikklærer.

Du kan ta trafikalt grunnkurs fra du er fylt 15 år. Ved fylt 25 er man fritatt for grunnkurset men må ta kursene plikter ved ulykkessted , tiltak ved ulykker ( førstehjelp) og trafikant i mørket ( Mørkedemo).

Et trafikalt grunnkurs er obligatorisk for alle som skal ta lappen for første gang og gir deg en grunnleggende forståelse for det å være sjåfør. Du vil få grunnleggende kunnskap om målen med trafikkopplæring i norge samt hovedreglene i trafikken, menneske i trafikken, kjøreprosessen, plikter ved ulykker, tiltak ved ulykker og trafikant i mørket.

Majorstuen Trafikkskole tilbyr trafikalt grunnkurs med erfarne trafikklærere som går gjennom pensum på en grundig og forståelig måte.

Hva inneholder trafikalt grunnkurs?

Et trafikalt grunnkurs varer i 17 kurstimer fordelt over minimum fem samlinger. For å kunne delta på kurset må du ha fylt 15 år eller gå i 10. trinn på ungdomsskolen.

Kurset består av både teori og praksis. Når du har gjennomført et trafikalt grunnkurs ved Majorstuen Trafikkskole, vil du ha god forståelse for hvordan trafikken fungerer og hvordan du skal navigere i den.

Et trafikalt grunnkurs består av følgende deler, som alle har fastsatte mål:

 • trafikkopplæring
 • trafikk og førerrollen
 • mennesket i trafikken og samhandling
 • trafikkopplæring, øvelseskjøring og kjøreerfaring
 • plikter ved trafikkuhell og førstehjelp
 • tiltak ved trafikkulykke
 • trafikant i mørket (mørkekjøring)

Mørkedemo

Mørkekjøring er en del av trafikalt grunnkurs og foregår i bil i reelle trafikksituasjoner. Det er trafikklæreren som kjører, mens du som elev er passasjer.

Når kan jeg ta mørkekjøring?

Vi anbefaler deg å ta mørkekjøring så tidlig som mulig i opplæringen.

 • Tar du trafikalt grunnkurs i perioden 16. mars – 31. oktober uten å få gjennomført mørkekjøring, er beviset kun gyldig i tiden 16. mars - 31. oktober.
 • For å kunne øvelseskjøre i perioden 1. november - 15. mars må du gjennomføre mørkekjøring først.

På mørkekjøring lærer du om:

 • årsakssammenhenger ved ulykker i mørket
 • vurdering av risiko
 • rett lysbruk og atferd ved kjøring, parkering og nødstopp i mørket

Fritak fra trafikalt grunnkurs

Hovedregelen er at alle som skal ta førerkort må gjennomføre trafikalt grunnkurs. Dersom du har førerkort fra før er det imidlertid ikke nødvendig å gjennomføre trafikalt grunnkurs på nytt hvis du skal ta førerkort for et annet motorisert kjøretøy. 

Hvis du er over 25 år er du også fritatt for deler av trafikalt grunnkurs og kan kjøre uten øvelseskjøringsbevis. Førstehjelp og mørkekjøring er derimot obligatorisk for alle.

BEVIS PÅ FULLFØRT TRAFIKALT GRUNNKURS

Når du har fullført trafikalt grunnkurs mottar du ditt øvelseskjøringsbevis. Beviset gir deg rett til å øvelseskjøre, og må kunne fremvises sammen med legitimasjon med bilde, både når du tar kjøretimer hos oss og når du øvelseskjører privat. 

vegvesen.no kan du logge inn på Din Side for å se status på øvelseskjøringsbevis og mørkekjøring. Dersom du blir stoppet i trafikkontroll under øvelseskjøring må du enten vise papirbeviset du har fått tilsendt eller logge inn på dine sider hos Statens vegvesen og vise aktuell status på øvelseskjøringsbeviset.

Nyttige linker

Dersom du skal ta teoriprøven anbefaler vi boken "Veien til førerkortet personbil, lærebok kl B" av Lena Jeanette Fossheim og "Nye bilboken" av Anders Karlsen.

Øving til teoriprøven kan også gjøres ved å benytte seg av teoritentamen.no, her kan du laste ned appen på mobilen eller benytte deg av testene på web

Velkommen til trafikalt grunnkurs

Majorstuen Trafikkskole har lang erfaring med opplæring av kandidater til førerprøven, og gjennom årene har vi høstet mange gode tilbakemeldinger fra våre elever. Trafikalt grunnkurs er ikke bare en obligatorisk del av kjøreopplæringen. Det er også en mulighet til å sikre seg god kunnskap om bil og vei før du selv skal bli en selvstendig trafikant.

Velkommen til oss på Majorstuen Trafikkskole!

Book KURS