Nå nærmer du deg slutten av opplæringen, og det vil lønne seg å søke om førerkort. Dette trinnet avsluttes ved at du består teoriprøven, og for å kunne gå opp til denne må søknad om førerkort være godkjent. Vi kan hjelpe deg dersom du har spørsmål om søknadsprosessen.
Målet med den avsluttende opplæringen er å sørge for at du er en trygg sjåfør som kjører forsvarlig og er i stand til å samhandle godt med andre trafikanter.
Obligatorisk sikkerhetskurs på vei
Som en del av dette trinnet skal du gjennomføre et fem timers sikkerhetskurs på vei. Dette skal foregå i normal trafikk og vil lære deg
- Å planlegge en lengre kjøretur med motorsykkel
- Å kjøre tydelig, sikkert og effektivt i variert vei- og trafikkmiljø
- Å være bevisst på hvordan du kan forbedre deg som motorsykkelfører etter bestått førerprøve
Teoriprøve
Før du kan meldes opp til oppkjøring, må du bestå teoriprøven. Du tar teoriprøven på din nærmeste trafikkstasjon og det er ikke nødvendig å bestille time på forhånd. Som nevnt er det viktig at du søker om førerkort før du møter opp til teoriprøve.
Ved oppmøte må du fremvise gyldig legitimasjon og du betaler teoriprøven på stedet. Vær oppmerksom på at noen trafikkstasjoner kan ha begrensede åpningstider for teoriprøver. Prøven besvares på PC og du vil få resultatet umiddelbart. Bestått teoriprøve er gyldig for oppkjøring i tre år.
Oppkjøring
Når både obligatorisk opplæring og teoriprøven er bestått og registrert, er det kun oppkjøringen som gjenstår. Oppkjøringen bestiller du selv eller du kan gi Majorstuen Trafikkskole fullmakt til å gjøre det for deg. Motorsykkelen du kjører opp med skal være godkjent for oppkjøring av Statens vegvesen. De fleste velger å leie sykkel til prøven av sin trafikkskole.
Selve oppkjøringen tar 65 minutter og er delt inn i en ferdighetsprøve og en trafikal del. Begge delene gjennomføres på samme dag.
Del 1: Ferdighetsprøve
Ferdighetsprøven består av en sikkerhetskontroll, hvor du vil få én oppgave som skal løses praktisk og én som er kunnskapsrettet. Dette kan for eksempel være å kontrollere lys eller bremser samt forklare mulige årsaker og følger dersom det oppdages feil. Du vil deretter få fem praktiske oppgaver som gjennomføres på lukket område. Disse vil omhandle:
- Krypkjøring og balanse
- Svingteknikk
- Effektiv bremsing
- Unnastyring
- Bremsing i sving
Del 2: Trafikal del
Under den trafikale delen av prøven vil du kjøre en rute med varierte veg- og trafikkforhold. Ruten er planlagt på forhånd og sensor vil gi deg beskjed underveis om hvor du skal kjøre.
Vurdering og begrunnelse
Du vil få vite om du har bestått umiddelbart etter at prøven er ferdig. Sensor vil gi deg en skriftlig begrunnelse for resultatet.
Under vurderingen vil sensor vektlegge:
- Om du har nådd målene godt nok til å trene videre på egen hånd
- Om du har god behandling av kjøretøyet og unngår å påføre unødig slitasje
- Om du er oppmerksom på veg- og trafikkforholdene rundt deg
- Om kjøremåten din er tydelig, sikker og gir god trafikkavvikling
- Om du kjører forutseende, tar hensyn til andres behov og legger opp til samhandling med andre trafikanter